Search

Het importeren van een Motor

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe motor en een bepaald type in gedachten hebt dan kan het zo maar zijn dat je niet de motor in Nederland kan vinden waar je eigenlijk naar op zoek bent. Dit kan komen, omdat je een specifiek model in gedachten hebt, of omdat de motor die jij graag wil hebben in Nederland simpelweg niet binnen je budget past. Geef de moed in dit geval niet op, want er liggen nog vele opties voor je open om je nieuwe motor uit het buitenland te importeren. Er zitten een aantal voordelen aan het kopen van een motor elders in de EU, die we voor je op een rijtje hebben gezet.

Financieel voordeel

Door het Nederlandse belastingsysteem is het mogelijk om financieel voordeel te halen uit de aanschaf van een motor uit het buitenland. Dit voordeel gaat vooral op voor gebruikte motoren en bestaat uit twee onderdelen: de BTW en de BPM. Wanneer je een motor koopt die ouder is dan zes maanden of meer dan 6000KM op de teller heeft staan, dan hoef je niet nogmaals BTW te betalen, omdat de eigenaar dit bij aanschaf van de nieuwe motor al heeft gedaan. Ook bij het importeren van een motor dien je helaas BPM te betalen, maar je kunt dit behoorlijk lager laten uitvallen, door een motor aan te schaffen die ouder is dan drie maanden of meer dan 3000KM heeft afgelegd. Deze motoren worden namelijk door de belastingdienst niet meer als nieuw gezien en je hoeft hier dan ook niet het volledige BPM tarief over te betalen, maar slechts de rest BPM. Dit is een financieel voordeel die in sommige gevallen een besparing van wel honderden euro’s kan opleveren.

Geen extra keuringen nodig

Wanneer je een motor binnen de EU aanschaft profiteer je absoluut mee van de centrale regelgeving op dit gebied. Voor alle verkochte motoren binnen de EU wordt een typegoedkeuring afgegeven, die je bij aankomst in Nederland nodig hebt om een nieuw Nederlands kenteken aan te vragen. Daarnaast komt er nog een voordeel bij kijken met betrekking tot de invoerrechten, deze bedragen namelijk 0 euro voor motoren binnen de EU. Wanneer je met je motor in Nederland aangekomen bent, hoef je dus alleen maar een kenteken aan te vragen en doet de RDW een identiteitscontrole om er zeker van te zijn dat de motor niet gestolen is. Technische en andere keuringen kun je gewoon overslaan en je kunt direct van je nieuwe motor genieten en de weg op!